De ‘BIG 3’ kabelupdate

Vanuit de fabriek is de bekabeling van je auto berekend op het stroomverbruik van al je onderdelen met een beetje extra ruimte voor wat accessoires. Er wordt altijd een overcapaciteit in berekend maar om gewicht en productiekosten te besparen (dikkere kabels wegen meer en zijn duurder dan een dunne) is dit beperkt. Als je extra apparatuur gaat aansluiten zou dit al snel tot problemen kunnen gaan lijden, een van de meest opvallende problemen is dat je koplampen dimmen in het ritme van de bass.

Vaak word dit opgelost door het toevoegen van een condensator. Deze helpt om de stroomvraag af te vlakken maar lost het probleem niet structureel op. Een betere en goedkopere oplossing is het vergroten van de capaciteit van de bekabeling van je auto, de ‘big 3 update‘.

Wat is de big 3 update ?

Bij de big 3 update vervang je een aantal standaard kabels uit het elektrisch systeem van je auto. Een relatief simpel klusje dat niet teveel tijd hoeft in te nemen maar wel een groot verschil kan maken.

De volgende kabels gaan vervangen worden:
1: Pluskabel van de dynamo naar de accu.
2: Massakabel van motor naar chassis.
3: Massakabel van de accu naar chassis.


Het upgraden

Het upgraden zelf is zo simpel als het vervangen van de ene kabel door de andere. Raadpleeg je werkplaats handboek welke kabel precies welke kabel op je auto is!

Haal voordat je begint ALTIJD je accupolen los en laat een eventueel aanwezige condensator leeglopen!!!

Heb je geen ervaring met het maken van kabels voor je auto koop dan een upgrade set of laat hem bij een van de betere car-audio winkels voor je maken! bezuinigen op deze kabels en later een verkoold restje auto terugvinden is het niet waard! Zorg voor goede stekkertjes of oogjes op je kabel prop niet zomaar losse kabels onder een bout, dat is wachten op problemen!

Zorg dat al je connecties schoon zijn van corrosie en/of lak! Haal voordat je de nieuwe kabel aansluit even een staalborstel langs je aansluitpunt. Zeker je chassis aansluitingen moeten ontdaan zijn van roest en lak omdat dit anders de verbinding en dus de stroom negatief beïnvloed!

Maak al je kabels weer netjes vast. Bundel al je kabels weer netjes met tape en hecht ze waar nodig weer vast met ty-wraps.


Was deze how-to leerzaam of heb je er eventueel op/aanmerkingen over? Laat het weten in de reacties!

Share This Post
Hoe vind je deze pagina ?
10
0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x

New Report

Close