Kleien

Deze mooie how-to wordt u mogelijk gemaakt door onze sponsor Elite Polish.
Bezoek hun facebook pagina voor meer informatie. Leden bezoek de sponsorpagina voor de ledenvoordelen van deze sponsor.


Een van de meest ondergewaardeerde stappen in de detailing is het kleien van de auto. Mensen zien mij vaak met een stuk klei over de lak gaan en denken dat ik niet goed bij m’n hoofd ben.

Ik heb geen kinderen bestolen van hun knutselklei om er mee te spelen maar gebruik een detailing claybar met een doel. Namelijk het verwijderen van oppervlakkige vervuiling en vooral vervuiling in de poriën van de lak die je niet met wassen zult verwijderen. Een schoon oppervlak glimt veel mooier dan een vervuild oppervlak.

Hoe werkt het?

Benodigdheden:

  • Een schone, net gewassen auto
  • Een claybar
  • Een glijmiddel of Quick detailer

Met het kleien kun je eigenlijk van alles verwijderen van je lak, velgen, ramen etc.:

  • Hars
  • Teer
  • Spuitnevel
  • Vliegroest
  • Dode insecten
  • etc,.

Stap 1: Was de auto grondig!

Was de auto en haal zoveel mogelijk vervuiling al weg. Zorg ervoor dat je alle naden en moeilijk te bereiken plekken goed schoon hebt gemaakt.


Stap 2: Beoordeel de lak

Naast het feit dat je optisch kunt beoordelen of de lak in goede staat is, heb ik nog een leuke tip. Pak een boterhamzakje en steek je hand erin. Wrijf met het zakje over de lak en voel goed of je ruwheid en vervuiling voelt.

Ga je polijsten? Dan is kleien een noodzakelijke stap. Vuil wat eventueel op of in de lak zit zal bij het polijsten namelijk krassen veroorzaken en dat is nou net niet de bedoeling.


Stap 3: Het kleien zelf

Allereerst zorg je er voor dat je niet in de volle zon gaat kleien. Hierdoor plakt de klei aan de lak (doordat het glijmiddel verdampt) en veroorzaak je marring (strepen van het kleien). Probeer ook niet over stickers, plastic en rubbers te gaan met je klei.

Om te beginnen pak je de detailing klei en pak er een stukje vanaf. Dit kneedt je totdat het soepel is en je een plat stuk klei hebt.

Spray vervolgens een deel van een paneel in met één van de bovengenoemde glijmiddellen. Dit zorgt ervoor dat de klei soepel over de lak gaat en je de vervuiling veilig in de klei meeneemt. Een quick detailer of een clay lube zullen hiervoor het meest geschikt zijn.

Bijvoorbeeld AutoGlanz Smooth Velvet of AutoGlanz Clay Lube.

Zorg ervoor dat je horizontale en verticale bewegingen blijft maken en volg een dambord patroon. Met je vingers wrijf je de klei langzaam over de lak totdat je voelt dat het steeds soepeler gaat. Zorg dat het paneel goed nat blijft en dat je het stuk klei regelmatig kneedt om met een schoon stuk te werk te gaan.


Stap 4: Afnemen van het paneel en controle

Pas op dat je de klei niet laat vallen! Zodra een stuk klei op de grond heeft geleden gooi hem dan in de prullenbak. Het vuil in de klei zal je lak beschadigen. Kneden zal niet meer helpen.

Ook wanneer je een stuk klei voor de velgen gebruikt, moet je deze niet meer op de lak gebruiken. Ijzerdeeltjes of remstof zullen ook schade aanrichten. Pak hiervoor dus een apart stuk klei.

Neem het paneel na het kleien af met een schone, zachte microvezel doek. Kijk of er geen marring achterblijft (strepen van het kleien) en voel met de ‘boterhamzakjes test’ of de lak mooi glad is.

Tot slot:

Na het kleien kun je gaan polijsten, de lak voeden met een glaze of afwerken en beschermen met een wax, sealant of coating. Het zou namelijk zonde zijn als je het harde werk niet beloond met een mooie afwerking.


Was deze how-to leerzaam of heb je er eventueel op/aanmerkingen over? Laat het weten in de reacties!

Share This Post
Hoe vind je deze pagina ?
00
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x

New Report

Close