LSP: Sealant, Wax of Coating?

Deze mooie how-to wordt u mogelijk gemaakt door onze sponsor Elite Polish.
Bezoek hun facebook pagina voor meer informatie. Leden bezoek de sponsorpagina voor de ledenvoordelen van deze sponsor.


De term LSP is vooral bekend onder detailers en staat voor ‘Last Step Product’ of ‘Last Step Protection’. Eigenlijk bedoelen we daarmee het afwerken en beschermen van de lak. Deze stap is essentieel om de lak in goede conditie te houden en je harde poets- of polijstwerk te beschermen. Dit kan tegen weersinvloeden, vervuiling of zelfs lichte krassen zijn. Een goede bescherming maakt het makkelijker om de auto mooi en schoon te houden.

Nu heb ik een lichte verslaving voor wat betreft autowaxen maar er zijn meer mogelijkheden. Naast een wax kun je ook kiezen voor een paint sealant of een (glas)coating. Ik zal proberen om het verschil uit te leggen zodat je voor jezelf een goede keuze kunt maken.


1. Waxen

Een wax vormt een dunne beschermlaag die ervoor zorgt dat alles wat op de lak komt, er ook zo snel mogelijk weer af gaat. Wax wordt ook wel eens was genoemd.. maar in principe is dit niet juist. Was is namelijk slechts een ingrediënt van wax en dit kunnen allerlei soorten zijn zoals: carnaubawas, bijenwas, montaanwas, candelilawas, cuticula, kokoswas en petroleumwas, daarnaast zitten er ook oliën en andere toevoegingen in. De samenstelling en keuze van de ingrediënten maken de verschillende waxen uniek. En daarom voor mij ook zo ontzettend leuk. Er is voor ieder persoon en iedere lak en kleur wel en leuke wax.


Harde wax, zachte wax of spray wax. Wat is het verschil?

Eigenlijk is het verschil voorkeur en smaak. In de eigenschappen tussen een harde (vaste) wax of een zachte (vloeibare) wax zit weinig verschil. Het verschil zit hem in de applicatie. Een harde wax is iets moeilijker aan te brengen en kun je aanbrengen met een pad of met je handen. Het voordeel is dat dit erg zuinig is in het aanbrengen.

Een vloeibare wax is makkelijk uit de fles te krijgen en aan te brengen met een pad. Maar hierbij pak je snel te veel en gaat er wat verloren. Bij beide zal je met een wax maandenlange bescherming kunnen realiseren.

AutoGlanz Smootg Velvet is een leuke Spraywax

Een spraywax is een iets ander verhaal. Ik gebruik een spraywax vooral voor het onderhouden tussen de waxbeurten. Het werkt makkelijk en snel, namelijk even opspuiten en afnemen. Maar de standtijd is een stuk korter. Spraywax is namelijk een verdunde variant van een gewone wax.


Waar moet ik op letten bij het aanbrengen een wax?

Het allerbelangrijkste is dat je een wax heel dun aan moet brengen. Soms zie je mensen waxen en staat een dikke witte laag wax. Zonde.. want je veegt het gros er weer af en je moet flink spierballen kweken. Het is verstandiger om een dunne laag aan te brengen, te laten drogen, afnemen en daarna nog een laag aan te brengen om zeker te zijn dat je geen stukken hebt gemist.

Daarnaast moet je proberen om niet in de volle zon te waxen. De lak wordt erg warm en zal de wax niet mooi egaal opdrogen

Laat een wax altijd een tijdje ‘drogen’. Curen noemen we dat. Sommige waxen moeten wel een uur drogen. Er is een makkelijke manier om te kijken of de wax klaar is om af te nemen. Maak een korte veeg over de lak met een schone vinger en kijk of je een schoon resultaat achterlaat. Zo ja, dan is hij klaar. Blijft er een vettige laag achter? Dan moet je nog een bakje koffie pakken en wachten.

En tot slot, smeer de wax niet op rubber of kunststof. Dat slaat wit uit en is vervelend om eraf te halen. Afplakken is eigenlijk nog beter.


2. Sealant

AutoGlanz SynthSeal

Een sealant is qua aanbrengen vergelijkbaar met een vloeibare wax, maar geeft een veel langere standtijd. Sommige sealants werken wel tot 10 maanden. Een sealant is een synthetisch product, de polymeren en silliconen in het product zorgen voor een beschermlaag met meer slijtvastheid dan een wax. Echter zijn er minder/geen oliën/wassen toegevoegd zoals bij een wax en deze zorgen nou net voor een mooie diepe showglans.

Waarom een sealant?

Een sealant kies je eigenlijk als je een lange bescherming zoekt, met een makkelijke applicatie. Het is makkelijk en snel te verwerken met een foampad (net als een vloeibare wax) en kunnen op meerdere ondergronden uit de voeten. Ze laten over het algemeen geen witte waas achter op kunststof.

Dus hecht je meer waarde aan bescherming dan aan een showglans? Dan raad ik een sealant aan.


3. Een (glas)coating

De nieuwe AutoGlanz Ceramic P1 en P2 Coating

Zoek je echt een keiharde beschermlaag (die zelfs lichte krasvorming tegen gaat) met een lange standtijd. Dan is een coating ‘the way to go’. Een coating is ook een synthetisch product, maar anders dan een sealant zorgt deze voor een harde bescherming.

Wel is een coating lastiger aan te brengen en is een goede voorbereiding essentieel . Een coating aanbrengen zonder vooraf te kleien en polijsten is niet aan te raden. Hierdoor kun je een standtijd van een jaar of meer bereiken. Daarnaast zijn coatings een stuk duurder dan een wax of sealant.

Waarom een coating?

Een coating zorgt voor bescherming tegen chemicaliën, vervuiling en zelfs lichte krassen. De coating heeft weinig onderhoud nodig en zorgt voor een scherpe, harde reflectie. De zogenaamde glas-look. Dit kan erg mooi zijn op bepaalde kleuren.

Daarnaast kan een goed aangebrachte coating zorgen voor een bescherming van de lak die jaren aanwezig blijft.

Het aanbrengen van een coating

Het aanbrengen van een coating is niet voor iedereen weggelegd. Het oppervlak moet strak gepolijst zijn, vetvrij en helemaal schoon voordat de coating goed zijn werk kan doen. Daarnaast zal een coating 24 uur moeten drogen in een afgesloten plek. Het liefst ondersteund door warmtelampen om het uitdampen te bevorderen.

Mocht dit allemaal geen probleem zijn, dan is het een kwestie van de coating aanbrengen op een applicator doekje en stukjes van 60×60 cm tegelijk aanbrengen. Na het aanbrengen kan het overschot direct afgenomen worden met een schone MF doek. Per auto zul je zo’n 10 – 20 doeken gebruiken.


Was deze how-to leerzaam of heb je er eventueel op/aanmerkingen over? Laat het weten in de reacties!

Share This Post
Hoe vind je deze pagina ?
00
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x

New Report

Close